De Luther Stichting/Nederlands Luthers Genootschap hebben in 2022 verschillende projecten gesteund. In dit verslag leest u over Oekraïne, Estland, Jeruzalem en andere projecten. Uw steun blijft nodig.

Oekraïne

Een uitvoerig verslag van Praxedis Bouwman over de hulpverlening door de Lutherse Wereldfederatie en de Martin Luther Bund in Oekraïne verschijnt in Elkkwartaal. Ook de Martin Luther Bund is uiteraard nauw betrokken bij de hulpverlening. Vanuit de lutherse kerk in Warschau wordt de hulpverlening kortgesloten met de lutherse kerken in Kiev en in Odessa. De lutherse bisschop van Odessa bestuurt zelf de hulpbus. Het pas bevrijde, maar zwaar getroffen Cherson, ligt naar Oekraïense begrippen in de buurt van Odessa. Ook de lutherse kerken in Tsjechië en Hongarije(!) zijn nauw bij de hulpverlening betrokken.
De lutherse bisschop van St Petersburg heeft noodgewongen Rusland moeten verlaten.

Diasporagabe Estland

Door alle problematiek rond Oekraïne dreigt de Diasporagabe van de Martin Luther Bund wat in de verdrukking te komen. Deze is dit jaar bestemd voor het theologisch instituut van de lutherse kerk in Estland.

Honger

Over de hulpverlening aan Oekraïne is een delegatie van uit Geneve apart bij ons langs geweest die ons ook gevraagd heeft de steeds toenemende problematiek van de oplopende honger in de wereld, verergerd door de oorlog die Rusland, niet te vergeten. De LWF/LWS komt in landen als Tsjaad, Centraal Afrika, Zuid-Soedan, Ethiopië voor steeds grotere problemen te staan. Onze financiële hulp is zeer welkom.

Augusta Victoria Hospitaal

Het Augusta Victoria Hospitaal in Jerusalem, waar ook de Palestijnen terecht kunnen, ontvangt steeds trouw van een aantal gemeenten en lutheranen steun, van harte aanbevolen.

Nias en de Batu eilanden

Recent heeft een delegatie van de BNKP de lutherse kerk van Nias en de Batu eilanden ons een bezoek gebracht. Wij sponsoren met uw hulp nog steeds een aantal studenten van de Batu eilanden en assisteren bij allerlei projecten. Binnenkort verschijnt in Elk-kwartaal een uitvoerige rapportage.

Gaarkeuken Paramaribo

De gaarkeuken in Paramaribo nadert zijn voltooiing. Ondanks corona en materiaalschaarste is het bijna gelukt de renovatie van de ds Kingzaal achter de Maarten Luther Kerk gereed te krijgen. Momenteel is men bezig met de (keuken) inrichting.

Uw steun blijft nodig

Uw bijdragen kunt u overmaken op onderstaande rekeningen:

Luther Stichting NL25 INGB 0002 6509 68
Onder vermelding van Estland of Oekraïne
www.lutherstichting.nl

Nederlands Luthers Genootschap NL 28 INGB 0000 0433 60 Onder vermelding van Batu, Oekraïne, Suriname, honger of Augusta Victoria Hospitaal www.luthersgenootschap.nl

Van harte aanbevolen en U goede feestdagen toewensend,

Hans Bas Val, penningmeester NLG/LS